neděle 26. srpna 2012

Tvrdá DRM "ochrana"

Digital Rights Management, toto zabezpečení by mělo ochránit elektronické knihy před zneužitím, bohužel překonání této ochrany není problém.
DRM ochrana je především nástroj jak uzamknout obsah a zvýšit tak tržby.
S použitím DRM Vám jako autorovi nikdo nezaručí, že se kniha neobjeví na "pirátských" portálech volně ke stažení. Je to proto, že odstranit DRM je velmi snadné a v podstatě všechny druhy této ochrany již byly prolomeny (ADEPT od Adobe, Kindle u Amazonu, Social u Barnes&Noble aj..). Odstranění DRM z knihy, která je takto uzamčena, je považováno za nelegální. Proto čtenáře omezuje v práci s obsahem uzamčeným DRM ochranou, který si legitimně zakoupil. Čtenář s knihou nemůže zacházet jako s tištěnou. Vlastnictví tištěné knihy umožňuje její následný prodej, darování apod. E-kniha s DRM toto neumožňuje, resp. nutí kupující k odstranění této ochrany, aby ji mohli dát přečíst např své dceři apod. Hlavní rozdíl je ve smyslu vlastnictví takové knihy. Pokud si koupíte knihu s tvrdou DRM ochranou, tak si nekupujete knihu, ale jen její obsah, pro omezený čas a omezený způsob využití. Asi největší problém je v provázanosti knihy s DRM a čtecím zařízením, které se často používá. Pokud vlastníte čtečku a za čas vás omrzí, nebo se rozbije a koupíte si např. tablet, můžete mít problém knihu v novém zařízení otevřít.
Pokud například odejdete od Amazonu a chcete přejít k B&N, musíte se vzdát všech e-knih, které jste si u Amazonu dřív nakoupili. Nepřijdete o ebooky od Amazonu, ale nemůžete je vzít a číst je na své nové čtečce Nook. Můžete odstranit DRM ochranu, což není legální, nebo si knihu koupit znovu, což vysvětluje naší větu z úvodu, že DRM ochrana slouží především ke zvýšení tržeb... Jinými slovy - kupte si knihu s tvrdou DRM ochranou a buďte limitováni. 
Pro nakladatele má význam DRM ochrany především v podobě větších prodejů - zákazník si musí koupit knihu znovu a pak také to, že prezentují svoje nakladatelství před autory jako ochránce jejich autorských práv.
Autorům DRM ochrana nezaručí že kniha nebude šířena, protože lze snadno prolomit. Zaručí obtěžování čtenářů, kteří si knihu poctivě koupili. Kdo bude chtít odstranit DRM ochranu, ten ji velmi snadno odstraní a knihu umístí ke stažení. Vydáním knihy pouze v tištěné podobě tomuto nezabráníte, knihu není problém ofotit a sdílet podobným způsobem. Vždy je to o tom jestli někdo chce krást, nebo se chce chovat poctivě. Tvrdé DRM vám ochranu nezaručí.



Slovy Johna Schembera (vývojáře Open Source aplikací Sigil a Calibre):
Nakladatelé ebooků využívají Tvrdé DRM jako pobídku k tomu, aby si čtenáři koupili tentýž obsah znovu. Neexistuje žádná záruka, že obsah chráněný DRM, který jste si koupili dnes, si budete moci přečíst i zítra. Neexistuje žádná záruka, že obsah chráněný DRM, který jste si dnes koupili, si přečtete i na jiné nebo novější čtečce. Často je jedinou možností koupit si obsah znovu. To, co nakladatelé zneužívají k navyšování svého zisku, je láska, kterou čtenáři chovají ke svým oblíbeným knihám.


Zdroj : john.nachtimwald.com


DATABOOK.CZ

Žádné komentáře:

Okomentovat